2022-03-03 09:24:30• hírek • Bede Emőke

Tanügyminiszter: biztosítani kell az ukrán gyerekek számára az oktatásban való részvétel lehetőségét

Románia nyolc határmenti megyéjében összesen ötvenöt olyan tanintézmény van, amelyben ukrán nyelven is zajlik oktatás, azonban tanárokból így sincs elegendő – közölte Sorin Cimpeanu tanügyminiszer szerdai sajtótájékoztatóján.

„Nagyon fontos, hogy elérhetővé tegyük számukra [az ukrán gyerekeknek – a szerk.] az oktatást, ha szeretnének élni e lehetőséggel. Romániában negyvenöt olyan általános iskola és tíz középiskola van, amelyben ukrán nyelven is zajlik oktatás. Az alábbi megyékről van szó: Máramaros, Szatmár, Suceava, Botosani, Tulcea, Arad, Krassó-Szörény és Temes. Ezekben az iskolákban jelentős számú, ukrán nyelven is beszélő tanügyi káder dolgozik, vannak nevelők, tanítók és tanárok is. Vannak, akik ukrán nyelvet tanítanak, és vannak, akik más tantárgyakat oktatnak ukrán nyelven. A számuk azonban nem elégséges” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint további megoldásokat is kell keresni annak érdekében, hogy a Romániába érkező gyerekek számára biztosítani lehessen az anyanyelven történő oktatás folytonosságát.


Azt már megállapították, hogy három olyan egyetem is van Romániában (Bukaresti Egyetem, Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Szucsávai Egyetem), ahol a hallgatók ukránul tanulnak. Cimpeanu szerint a megoldások egyike az lehetne, hogy a tanárképzésben részt vevő fiatalok a csak ukránul beszélő gyerekek körében töltsék le a pedagógiai gyakorlatot.


Az oktatási miniszter leszögezte, a továbbiakban is prioritásként fogják kezelni a Romániába érkező ukrajnai gyerekek helyzetét, és már előkészítettek egy sürgősségi kormányrendeletet, mely által azokat a gyerekeket és fiatalokat szeretnék támogatni, akik belépnének a román oktatási rendszerbe. „Nagyon fontos tudnunk, hogy hol vannak ezek a gyerekek és hány évesek. A Belügyminisztériummal folytatott megbeszélések során megegyeztünk abban, hogy az Ukrajnából érkező menekültek között is megpróbáljuk azonosítani azokat a tanárokat, akiknek lehetőségük van részt venni ezeknek a fiataloknak az oktatásában” – mondta még el Sorin Cîmpeanu.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: